
While researching a question in the zoning book, Bruce came across a place that might 
need cleaning next time the PB spruces up. 
 
Article XIII 
Nonconforming Uses, Structures and Lots 
Section 3. Nonconforming Lots 
B. Deleted. footnote 1 
Footnote1. Requirement for involuntary merger voided by RSA 674:39-a, in 2010. 
 
 
Article IV 
General Provisions 
Section 1. Lot of Record 
Any building or use otherwise permitted in the district in which it is located shall 
be permitted on a lot of record regardless of frontage and area requirements, 
providing, however, that adjoining lots in common ownership shall be joined in such 
manner as to meet, or most nearly meet, such frontage and/or area requirements. 
 
He thinks the town cannot require the joining of lots in the second reference for the 
same reason for Footnote 1 in the first reference. 
 
________________________ 
Eric Fiegenbaum, Admin. Asst. 
Town of Madbury 
(603) 742-5131 x1 

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Hi Fritz, 
Had some free time this am and checked out your question.  I believe the change to the RSA in 2010 was to 
allow a merger w/o a public hearing.  See text below.  This RSA does not address whether or not a town can 
still regulate non-conforming lots to restrict development if it does not meet minimum lot size.  So communities 
have the flexibility to address on their own through zoning standards.  Some communities do not allow 
development at all, others allow with certain conditions, primarily whether or not an owner can get a DES septic 
permit. 
 
This issue might be worth PB discussion, but at present I believe Section 1 of General Provisions is ok.  I think 
Section B of Article VIII should be eliminated to avoid confusion. 
 
Hope this helps.  Please call if you have further questions. 
 

Jack 

 
Jack Mettee, AICP 
Mettee Planning Consultants 
56 Rutland Street 
Dover, New Hampshire 03820 
603-749-4321 
c:603-969-9368 
jackmetteeaicp@comcast.net 
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